25 April 2024

Dawanie przykładu dzieciom

Rodzice powinni wyjątkowo starannie zastanawiać się nad własnymi zachowaniami i przyzwyczajeniami kulinarnymi – zwłaszcza w obecności dzieci. Jeśli rodzice sami pogardzają warzywami, masowo wykorzystując do obiadu tylko marchewkę i ziemniaka, przekonanie takiego dojrzewającego dziecka do smakowania brokułów, cukinii czy nawet pomidorów, może okazać się niemożliwe.
Rodzice często dla własnego spokoju i szybkiego przygotowania jakiegokolwiek posiłku, pokazują dzieciom słodkie i słone przekąski, chętnie uspokajają małe dzieci słodyczami. Wszystko to są grzechy rodzicielstwa, które następnie w przyszłych latach życia dziecka będą odbijały się negatywnie na jego podejściu do żywności.
Sama nauka gotowania, wciąganie małego dziecka do kuchni w formie pomocnika i oswajanie go od najmłodszych lat nie tylko ze smakiem warzyw i owoców, ale także różnymi technikami ich przyrządzania i przyprawiania – to najskuteczniejszy sposób na to, aby dziecko, podobnie jak cała rodzina, było otwarte na smaki i gardziło przekąskami.

Previous post Wodę trzeba pić
Next post Czy guma do żucia jest bezpieczna?