19 April 2024

Zioła i przyprawy w diecie

Zioła i przyprawy są kulinarnym dodatkiem, ale i leczniczym składnikiem. Kiedy osoba jest na diecie, to powinna używać ziół choćby zamiast soli. Dzięki temu smak będzie wyraźny i nie będzie to zbyt słone. Zioła doskonale wpływają na przemianę materii, dzięki czemu spalanie tłuszczu jest szybsze. Odmian ziół jest bardzo dużo, ponieważ są świeże, suszone i mielone. Niektóre z nich łatwiej wchłaniają pewne potrawy, a są też pobudzające organizm do pracy. Można nimi doprawiać mięsa, zupy, czy nawet desery. Bardzo aromatyczne można zasadzić we własnym ogródku czy doniczce i także dodawać je do potraw. Do najbardziej znanych należą oregano, mięta, bazylia, cząber, majeranek, kolendra, tymianek, a poznać je można po zapachu. Oprócz ziół są także przyprawy, które mają podobne znaczenie zdrowotne. Usprawniają metabolizm, ale też wpływają na pracę organów i narządów wewnętrznych. Wymienić tutaj głównie można pieprz, paprykę mieloną czerwoną, sól, kminek, cynamon, kurkuma, curry. Jest wiele odmian przypraw, a największe aromaty posiadają te sprowadzone z Indii.

Previous post Sposób na otyłość wśród dzieci
Next post Jak zwiększyć szansę na dożycie do 100 lat?