20 April 2024

Tylko nie podjadać

Jak wynika z badań medycznych na temat prawidłowej diety, największym problemem osób pragnących schudnąć nie jest wcale spożywanie zbyt dużej ilości potraw kalorycznych, ale podjadanie.
Prawidłowo skomponowana dieta pozwala na utrzymanie właściwej wagi wtedy, kiedy jemy regularnie. Problem może pojawić się wtedy, gdy samodzielnie decydujemy się na głodówkę, a kiedy już nie możemy wytrzymać – rzucamy się na jedzenie. Waga w takim systemie rośnie nam niebotycznie. Dietetycy podkreślają więc, że najlepiej jest spożywać niewielkie posiłki co trzy godziny, oczywiście wyłączając noc. To pozwoli nam nie odczuwać głodu, a jednocześnie nie tyć. Oczywiście takiego schematu trzeba się trzymać i absolutnie nie ma wtedy potrzeby podjadania. Wszystkie batoniki, chipsy, słone paluszki idą w kąt.
Jeśli jednak się zdarzy, że absolutnie z takich przegryzek nie możemy zrezygnować, można się przestawić na zdrowe przekąski, Na przykład można podjadać rzodkiewki, plasterki ogórka lub patyczki z marchewki. Takie podjadanie nie będzie problemem dla naszego organizmu.

Previous post Regularne spożywanie posiłków co daje ?
Next post Sposoby zarządzania klubami