26 April 2024

Sól w diecie dziecka

Sól jest jednym z podstawowych składników naszego codziennego pożywienia. Znajduje się wszędzie. Nie wyobrażamy sobie również bez niej gotowania, ponieważ to właśnie ona w dużej mierze wpływa na smak potraw.
Nadmiar soli w naszym organizmie powoduje jednak wiele problemów zdrowotnych. Szczególne znaczenie ma to dla dzieci, które dopiero dorastają i są najbardziej narażone na szkodliwe substancje.
Sól ma bardzo złe działanie na proces wchłaniania się wapnia, który jest tak istotny dla wzmocnienia kości. Nadmiar soli powoduje wręcz wypłukiwanie wapnia z organizmu, co powoduje osłabienie układu kostnego.
Spożywanie potraw z dużą ilością soli często prowadzi do tego, że dzieci wypijają duża słodkich napoi, aby zrównoważyć odczuwane smaki. W ten sposób dzieci są narażone na otyłość oraz spożycie szkodliwych konserwantów.
Dodatkowe ryzyko to również przyzwyczajenia jakie wpajamy dzieciom. Jeśli dzieci będą przyzwyczajone do słonych potraw, w dorosłym życiu będą nasilać swoje nawyki przez co będą narażone na wiele poważnych schorzeń układu pokarmowego, krwionośnego oraz kostnego.

Previous post Na poprawę trawienia
Next post Promowanie nowego stylu życia