18 April 2024

Na poprawę trawienia

Niezdrowy tryb życia może stać się źródłem wielu problemów. Dodatkowe kilogramy to tylko jeden z wielu przykładów. Żyjąc w ciągłym pędzie, nie mamy czasu przygotowywać pełnowartościowych posiłków. W efekcie brak nam witamin i mikroelementów. Z biegiem czasu pojawiają się dolegliwości ze strony różnych układów wewnętrznych. Przewlekły stres nie wpływa dobrze na trawienie, więc coraz częściej czujemy potrzebę sięgnięcia po środki wspomagające pracę układu pokarmowego. Nic nie pomoże tu w takim stopniu jak zmiana nawyków żywieniowych. Trawienie można jednak wspomóc, włączając do jadłospisu zdrowe, naturalne produkty. Do szczególnie polecanych zaliczają się nasiona chia, ocet jabłkowy, czosnek i kiszonki. Te ostatnie pozytywnie wpływają na zdrowie jelit i zapobiegają rozwojowi niekorzystnej flory bakteryjnej. Z kolei nasiona chia wywierają łagodzący wpływ na cały układ pokarmowy. Okazują się skuteczniejsze, gdy przed spożyciem nasączy się je wodą. Ocet jabłkowy pomaga pozbyć się zgagi i tak jak czosnek chroni przed namnażaniem się toksyn w przewodzie pokarmowym.

Previous post Budowanie klubu od podstaw
Next post Sól w diecie dziecka