25 April 2024

Mięso białe czy czerwone?

Dieta każdego człowieka powinna być pełna wszystkich, niezbędnych składników i minerałów. Znajdują się one nie tylko w warzywach, ale przede wszystkim w mięsie. O tym który rodzaj wybrać, ciągle toczą się szerokie dyskusje. Czerwone mięso, takie jak wieprzowina i wołowina zawiera bardzo dużo żelaza, które potrzebne jest naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Mięso białe, a więc kurczak i indyk są najmniej kaloryczne i mają niewiele tłuszczu. Dzięki temu znacznie lepiej trawimy posiłki, a nasz żołądek nie musi męczyć się z ciężkostrawnym posiłkiem. Wybierając białe mięso, starajmy się jednak kupować je u sprawdzonego źródła, tak by mieć pewność, że kurczaki nie są całkowicie nafaszerowane chemią i szkodliwymi substancjami. Mięso najlepiej kupować bezpośrednio od farmera. Wielu z nich oferuje taką możliwość, zaznaczając, że kury były hodowane w warunkach ekologicznych. To od nas samych zależy jakie mięso będziemy spożywać. Nadmierna ilość antybiotyków wpływa jednak na negatywne skutki, takie jak bezpłodność, choroby żołądka oraz problemy z erekcją u mężczyzn.

Previous post Dokumentuj swoje poczynania
Next post Odstaw swój komputer.