19 April 2024

Cudotwórczy błonnik

Czytając blogi, czasopisma na temat zdrowego stylu życia, na pewno natknąłeś się na takie coś jak błonnik. Czym on właściwie jest? Błonnik pokarmowy, nazywany też włóknem pokarmowym, należy do węglowodanów złożonych, nie ulega trawieniu ani wchłanianiu w przewodzie pokarmowym, nie może być również źródłem energii. Więc, po co nam coś takiego? Przede wszystkim wpływa właśnie na pracę układu pokarmowego. Pobudzą funkcję żucia, wydzielania śliny, wiążę wodą, zapobiega zaparciom oraz innych chorobom jelit. Najważniejszą zaletą błonnika jest to, że daje nam uczucie styliści, w konsekwencji czego nie będziemy dużo jeść. Dlatego przy ustaleniu diet tak ważna jest odpowiednia dobrana ilość warzyw i owców (marchew, dynia buraki), będących skarbcem błonnika. Oprócz tego, znajdziemy go również w płatkach owsianych, nasionach roślin strączkowych i produktach zbożowych. Warto też dodać, że błonnik zmniejsza stężenie złego cholesterolu we krwi. Reasumując, dieta uboga we włókno pokarmowe, a obfitująca w produkty silnie przetworzone może doprowadzić do otyłości i jej dalszych konsekwencji.

Previous post Czas na nogi
Next post Piękna i młoda