23 April 2024

Zalety ekologicznej żywności

Ostatnimi czasy wiele mówi się o tym, że warto jest spożywać żywność pochodzącą z ekologicznych upraw. Jest to bowiem żywność pozbawiona sztucznych dodatków i konserwantów, a przygotowuje się ją z produktów, które nie były uprzednio wspomagane żadnymi nawozami i sztucznymi środkami ochrony roślin.
W Polsce powstaje coraz więcej sklepów, które specjalizują się w sprzedaży takiej właśnie ekologicznej żywności. Poza tym, pojawia się ona coraz częściej również na półkach w większych sklepach i dyskontach. Polacy doceniają powoli znaczenie zdrowego odżywiania się. Ma ono wpływ nie tylko na naszą sylwetkę, ale również na stan naszego zdrowia.
Aby móc oferować swoją żywność jako ekologiczną, należy posiadać odpowiednie certyfikaty od konkretnych jednostek. Unia Europejska od wielu lat bardzo promuje taką ekologiczną żywność i rolnictwo zrównoważone. Można uzyskać wiele różnych dopłat pochodzących ze środków unijnych, które w Polsce rozdziela Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, jako uprawniona i akredytowana agencja płatnicza.

Previous post Otyłość wśród dzieci
Next post Jak zwrócić uwagę płci przeciwnej.