25 April 2024

Wprowadzanie dziecka do kuchni

Różne dzieci mają bardzo różne predyspozycje mentalne, zdolności manualne czy ciekawość świata, by towarzyszyć rodzicom w pracach kuchennych. Niemniej dla każdego świadomego rodzica jasnym powinno być, że w momencie gotowania obiadu czy kolacji o wiele mądrzejszym jest zaangażowanie dorastającego dziecka w pomoc sobie, aniżeli zostawianie go na całą godzinę przed telewizorem.
Problem dorastających dzieci i młodzieży, które absolutnie nie są zainteresowane nie tylko warzywami, ale ogólnie smakowaniem czegokolwiek nowego, czego wcześniej nie podała im własna mama – i to po warunkiem identycznego wyglądu – nie bierze się znikąd. To przeważnie dzieci rodziców, którzy sami są bardzo dużymi konserwatystami kulinarnymi, używają dwóch lub trzech przypraw i gotują na zmianę z repertuaru tych samych dwudziestu dań.
Nie muszą próbować nowych rzeczy, bo z góry zakładają, że i tak im nie zasmakują. Im więcej takich rodziców, tym częściej niestety w szkołach i przedszkolach pojawiają się takie małe i wybredne dzieci, w których jedzenie nie tylko nie budzi pozytywnych skojarzeń.

Previous post Dla detoksykacji i utraty kilogramów
Next post Regularne spożywanie posiłków sposoby