26 April 2024

Jesteśmy tym, co zjadamy

Wiele osób nie przykłada w ogóle uwagi do tego, z czego składają się ich posiłki. Najczęściej kupujemy gotowce, które można odgrzać szybko w piekarniku, lub co gorsza w mikrofali. Często nie przestrzegamy również stałych por jedzenia i decydujemy się na niezdrowe przekąski w postaci słodyczy i słonych przekąsek.
Warto jednak zwrócić uwagę na to, że składamy się głównie z tego, co zjadamy. Jedzenie ma służyć jako budulec dla naszych tkanek. Warto więc zadbać o to, żeby dostarczać organizmowi jedynie wartościowych posiłków i ważnych substancji odżywczych. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście samodzielne przygotowywanie w domu wszystkich posiłków. Należy również pamiętać o tym, aby zjadać je regularnie. Nie powinno się pomijać żadnego z nich. Jeżeli nie mamy czasu i możliwości, postarajmy się chociaż wypić szklankę soku wielowarzywnego, który dostarczy nam wartości odżywczych i sporo witamin.
Najgorszym grzechem jest jadanie Fast foodów i produktów głęboko smażonych. Należy takich rzeczy bezwzględnie unikać.

Previous post Walka rządu z otyłością
Next post Organizacja polskiej ligi