19 March 2024

Jadalne chwasty

Nie każdy wie, ale polskie łąki i skwery to nie tylko piękne polne kwiaty, ale też szereg jadalnych roślin. Wiele chwastów, które można na nich znaleźć, spokojnie można zagospodarować w kuchni. Niesamowite, prawda? Przykładem takiej rośliny jest pokrzywa. Aby pozbyć się jej parzących właściwości należy wyparzyć ją we wrzątku bądź ugotować. Pokrzywę najlepiej zbierać na wiosnę w miejscach dalekich od ruchliwych dróg i fabryk. Będzie świetnym dodatkiem do mięs i zup. A co najważniejsze zawiera duże ilości żelaza, fosforu, wapnia i magnezu. Nie sposób nie wspomnieć o najpiękniejszych chwastach – kwiatach jadalnych. Zalicza się do nich kwiatostan mniszka, stokrotki, nagietka lekarskiego, czy też czarnego bzu. Można nimi przyozdobić gotowe już danie lub przyrządzić efektowne przekąski. Wystarczy zanurzyć je w cieście naleśnikowym, a następnie usmażyć w głębokim tłuszczu. Takie danie z pewnością zaskoczy każdego. Jeśli chodzi o mniszek lekarski, jego liście i korzeń również są jadalne. Należy jednak pamiętać, by zrywać je najpóźniej w czerwcu, ponieważ w kolejnych miesiącach mniszek zaczyna robić się gorzki.

Previous post Czy w domu nie można trenować.
Next post Nowe kanały tematyczne