23 November 2024

Organiczna żywność – korzyści

W jaki sposób zdrowa żywność może mi przynieść korzyści? Zdrowa żywność jest związana z wieloma korzyściami – ze względu na brak środków chemicznych i sztucznych zabiegów zdrowa a szczególnie organiczna żywność przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Korzystanie z żywności ekologicznej jest bezpieczniejsze do spożycia, ponieważ te pokarmy są wolne od pestycydów i związków chemicznych, nie ma ma w nich żadnych szkodliwych pozostałości, które są pozostawione na normalnej, sklepowej żywności, co czyni je kilka razy bezpieczniejszymi niż tradycyjnie uprawiane produkty spożywcze, które zawierają fungicydy, insektycydy i herbicydy. To przekłada się na mniejsze ataki chorób przenoszonych przez żywność. To także bogatsze źródło antyoksydantów w porównaniu do tradycyjnie uprawianych produktów spożywczych. Badania wykazały, że organiczne owoce i warzywa zawierają 27% więcej witaminy C, 21,1% więcej żelaza, 29,3% więcej magnezu, 13,6% więcej fosforu i 18% więcej polifenoli, podczas gdy mięso organiczne jest ponadto mniej tłuste.

Previous post Rodzaje domowych leków ziołowych
Next post Błędy żywieniowe Polaków