23 November 2024

Jak zrobić własną granolę

Jedzenie rano płatków z mlekiem to nawyk wielu osób. Dzięki temu łatwiej nam się trawi posiłki, jesteśmy bardziej aktywni i mamy więcej energii. Płatki, które wybieramy powinny być jednak zdrowe i pełnowartościowe. Zdecydowanie unikajmy czekoladowych kulek lub oblanych miodem ryżowych czy kukurydzianych płatków. Wbrew pozorom, są one pełne tłuszczy i cukrów prostych, które są szkodliwe i powodują tycie. Własną granolę można przygotować w domowych warunkach i nie potrzeba do tego specjalnych umiejętności. Wystarczy do miski dodać orzechy włoskie, orzechy nerkowca i orzechy ziemne, rodzynki, suszone śliwki, kawałki gorzkiej czekolady, płatki owsiane, słonecznik i pestki dyni. Całość dobrze wymieszać i dodać dwie łyżki miodu. Przygotowaną masę wyłożyć na przygotowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika na 40 minut. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy naszą blachę i odkładamy do ostygnięcia. Kiedy nasz wypiek będzie już zimny, kruszymy cały płat na drobne kawałeczki i wsypujemy do szczelnego słoika lub pojemnika.

Previous post Małymi krokami do celu
Next post Sposób na otyłość wśród dzieci