23 November 2024

Rodzaje domowych leków ziołowych

Zioła mają potężną moc. Wiedzieli o tym już pradawni przodkowie, a dzisiaj udowadniają to naukowcy. Większość osób kojarzy terapię ziołami wyłącznie z piciem naparu z suszu wybranego zioła. Jednak rodzajów leków ziołowych jest wiele i każdy z nich ma inne zastosowania. Pierwszym przykładem są odwary. Przygotowuje się je zazwyczaj ze świeżych ziół. Należy je wrzucić do naczynia, a następnie gotować przez odpowiedni czas (uzależniony od ziela). Tak przygotowany płyn należy spożyć do kilku godzin od jego przyrządzenia. Kolejnym przykładem jest macerat. On również przeznaczony jest do użytku wewnętrznego. Aby przygotować macerat należy zalać suszone zioła przegotowaną, wystudzoną wodą i odstawić na odpowiedni czas, a po tym czasie odcedzić. Macerat można przechowywać w lodówce do dwóch dni od jego przygotowania. Nalewki ziołowe to leki, które nadają się do użytku zewnętrznego, rzadziej wewnętrznego. Przygotowuje się je podobnie do nalewek owocowych. Posiekane drobno świeże zioła należy zalać spirytusem na około 2 do 4 tygodni. Należy pamiętać o codziennym mieszaniu tego roztworu. Po okresie leżakowania, ciesz należy odlać do przygotowanej wcześniej butelki.

Previous post Chcesz trenować w domu?
Next post Organiczna żywność – korzyści